maandag 13 maart 2017

Het touwtje uit de brievenbus…

Wat heeft de toespraak van Jan Terlouw  een hoop stof op doen waaien.

Wanneer ik met onze oudere medemens praat, is dit schijnbaar erg herkenbaar. Vroeger was alles beter………….
Maar is dit ook daadwerkelijk zo?Was vroeger echt alles beter?
Ze zeggen wel eens elke tijd heeft heeft iets goeds en iets kwaads. Maar één ding is zeker. De samenleving is vreselijk geïndividualiseerd de afgelopen 40 jaar. Wat is het erg om te zien dat het onderlinge vertrouwen bijna nergens meer terug te vinden is. De burger vertrouwt de politiek niet meer en de politiek de burger niet. Maar zelfs tussen kinderen en ouders is het vertrouwen soms ver te zoeken.
Het is toch onvoorstelbaar, dat er op dit moment zelfs een voorstel ligt bij de Nederlandse banken, voor een meldplicht op het moment dat er van een ouder iemand zijn spaarrekening een groot bedrag zomaar word overgeboekt. De reden waarom deze meldplicht van de bank uit naar de oudere moet komen is, omdat in sommige gevallen dit gewoon linea recta door 1 van de kinderen word gedaan of door een mantelzorger. Die er vervolgens met het geld van door gaat. Men noemt die zo’n beetje de ernstigste vorm van ouderenmishandeling die er bestaat. Je bloedeigen kinderen die je geld afhandig maken en je daarna vervolgens nooit meer terug ziet. Het allerergste is zelfs, dat de gene die het overkomt zich zo schaamt voor zijn of haar omgeving dat ze het vervolgens niet eens durft te melden.
Eenzaamheid is zo’n groot thema.Van  de 3.1 miljoen zeventig plussers, voelen maar liefst 900.000 mensen zich eenzaam. Sterker nog van dit aantal zijn zelfs 200.000 mensen zo extreem eenzaam, dat ze gemiddeld maar 1 keer per maand  een sociaal contact moment hebben.

Laten we toch alsjeblieft als samenleving proberen een ieder mens te geven waar hij recht op heeft en elkaar met respect behandelen. Een fatsoenlijke oude dag, met de daarbij horende zorg en de nodige aandacht voor onze medemens.
Hoe Jan Terlouw zijn toesprak tevens eindigde; laten we samen vechten voor een maatschappij, waar de touwtjes weer uit de brievenbus hangen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten